1 seneden fazla yayın yaptığımız sitemizde, Türkiye’de olan gelişmeleri sizlerle paylaşmak için Made In Turkey bölümünü yaratmıştık. Yaptığımız araştırmalar sonucunda nesnelerin interneti, beacon ve giyilebilir teknoloji alanında ülkemizde faaliyet gösteren firmaların listesini yaptık.
Nesnelerin İnterneti
– Ingenious
Ingenious ülkemizden yakın zamanda çıkması planlanan bir akıllı ev sistemi. Evinizde bulunan ve aklınıza gelebilecek tüm eşyaları tek bir uygulamadan kontrol edilebilmesini amaçlayan Ingenious’ın yurtdışında Ninja Sphere, Smart Things ve Revolv gibi örnekleri bulunmakta. Kendileriyle yaptığımız söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.
ingenious.io
– Makey
İsim olarak Makey Makey ile benzerlik gösteren Makey, Modüler Ardışıl Küçük Elektronil Yapboz’un kısaltılmış hali. Barındırdığı modüller sayesinde, nesnelerin interneti dünyasına herkesin kolayca adım atmasını sağlayan Makey; çocukların yeni legosu olmaya aday. Sundukları bakımından Little Bits ile benzerlik gösteren firmanın kurucusu ile yaptığımız röportaja buradan ulaşabilirsiniz.
– Tabtoy Studios
Makey gibi İTÜ Çekirdek’te faaliyetlerini yürüten Tabtoy, okul öncesi çocukları hedeflemiş durumda. Gerçek dünyanın nasıl işlediğini tam kavrayamamış alt yaş grupları ile, gerçek dünya ve sanal gerçeklik dünyası arasında bir köprü görevi gören Tabtoy, çocukların interaktif şekilde öğrenimini amaçlamaktadır.
– Cosa Akıllı Kombi Kiti
Google’ın satın aldığı Nest ile benzerlik gösteren Cosa, İTÜ Teknokent’te çalışmalarını gerçekleştiren Nuvia Akıllı Enerji Teknolojileri’nin bir ürünü. Cosa akıllı kombi kiti sayesinde, evinize gelmeden evin sıcaklığını ayarlayıp; doğalgaz faturalarınız biraz daha aşağıya çekebileceksiniz. Ekip ile yapılan röportaja buradan ulaşabilirsiniz.
– Smarte
Cosa gibi akıllı klima ve kombi kontrol hizmeti sunan Smarte, henüz satışa sunulmamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde çalışmalarını sürdüren firma hakkında detaylara sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
– İnvidyo
Özellikle çalışan kadınları hedefleyen akıllı kamera İnvidyo, evde olunmadığında çocukların durumunu kolay bir şekilde kontrol etmenizi sağlıyor.
– Tag2Sense
Veslabs adındaki şirketin ilk projesi olan Tag2Sense, lojistik alanında faaliyet gösteren bir tracking ürünü. Geliştirilen yazılım sayesinde tedariklerin kolayca takibini sağlayan Tag2Sense, çevresel faktörlerden etkilenildiğinde anında firmaları mobil uygulaması üzerinden haberdar edebiliyor. Detaylı bilgiye siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.
– Verisun
Akıllı iş, akıllı hayat ve akıllı şehir üzerine uzmanlaşan Verisun Bilişim‘in; endirek enerji direği, akıllı durak ve akıllı trafik hattı projeleri bulunmaktadır.
– Connecthing
Mehmet İlkay Çelik’in kurucularından olduğu Connecthing, akıllı ev alanına odaklanmış bir nesnelerin interneti girişimidir. Şu an ön siparişte olan ürün, evlerde bulunan akıllı ürünlerin tablet ve telefon üzerinden kontrol edilmesini sağlamaktadır.
– GforTech
Toprak nem sensörü, kontrol ünitesi, su pompası kontrolörü ve akıllı vana gibi ürünleri bulunan GforTech; ototarım, sulama ve sıvı gübreleme konusunda arazinize ve yetiştirdiğiniz ürüne özel çözümler sunar. Şu an ön sipariş aşamasında olan ürüne buradan ulaşabilirsiniz.
– İnovaThink
Nesnelerin interneti ve M2M alanında faaliyet gösteren İnovaThink; geliştirdiği yazılımla lojistik, sağlık ve enerji alanına odaklanmıştır.
– Public Innovation
Nesnelerin interneti teknolojisini içecek sektörü için kullanan Pubinno – kısaltma olarak kullanılan ismi – Beerpoint adındaki ilk ürünüyle etkinliklerde ve barlarda bira doldurma işini kolaylaştırıyor.
– Sensev
Nesnelerin interneti alanında akıllı evler üzerine çalışmalar yürüten Sensev, Bahçeşehir Ünivertesi’nde faaliyetlerini sürdürüyor.
– Yoyo Plug
Özellikle nesnelerin interneti üzerine yoğun uğraşlar veren Sparkgo ekibinin öncelikli tüketici ürünü Yoyo Plug, akıllı ev uygulamalarının temeli ve giriş uygulaması nitelğinde olup orta vadede ek özellikler ve farklı ürünlerle desteklenecek şekilde planlanmıştır. Yoyo plug’ın teknik altyapısı ile modüler IoT ürünleri tasarlamakta artık mümkün.
Giyilebilir Teknoloji
– Flying Fingers
Giyilebilir bir mouse olan Flying Fingers; bilgisayarınızı, telefonunuzu ya da televizyonunuzu uzaktan kontrol edebilmenizi sağlıyor.
– Formetre
İzmir merkezli bir girişim olann Formetre, Jawbone, Runtastic ya da Misfit gibi kullanılabilecek bir akıllı bileklik. Aktivite ölçer olarak da kullanılabilen Formetre; özel diyet tavsiyeleri ve hem iOS hem de Android ile uyumlu mobil uygulamalarında bulunan egzersiz videoları sayesinde rakiplerinden ayrılıyor.
– Turkcell T-Fit
Turkcell’in geliştirdiği akıllı bileklik Turkcell T-Fit, sade tasarımıyla dikkat çekiyor.
– Avea Smart Band
Avea‘nın geliştirdiği ve sadece siyah renk seçeneği bulunan ürünün, diğer akıllı bilekliklerden bir farkı olduğunu söyleyemeyiz.
– Pao
Intel Challenge 2014 birincisi Pao, duruş bozukluklarını düzeltmeye odaklanmış Lumo Body Tech benzeri bir ürün. Yakın zamanda ön siparişine başlanması bekleniyor.
– Lifecall
Giyilebilir bir EKG cihazı olarak tanımlanan Lifecall, akıllı telefon üzerinden kalbinizi izlemenizi sağlıyor. Şu an satışı bulunmamakta.
– CepteSağlık
İlaç hatırlatma bilekliği ve fitness tracker üzerine çalışmalar yapan ceptesağlık, daha çok hastalar üzerine geliştirdiği ürünlerle biliniyor.
– Turglove
İzmir merkezli Turtela firmasının bir ürünü olan Turglove, elin ve parmakların 3 boyuttaki hareketlerini algılayıp; dijital ortama aktaran bir eldivendir.
– Akıllı Ceket
Vodafone ve Arzu Kaprol işbirliğiyle üretilen akıllı ceket, şimdilik konsept aşamasında. Ama yakın zamanda Made In Turkey akıllı ceketi sokaklarda görürsek de şaşırmamak gerek.
Beacon
– Blesh
Hem analitik hem de üretim alanında faaliyet gösteren Blesh, şimdiden beacon pazarında kendini kanıtlamış durumda. Google ve Apple ile yaptığı anlaşmalarla alanında öncü firmalar arasında yer alan Blesh, dünyaca ünlü firmaları referansları altında bulunduruyor. Yaptığımız röportaja buradan ulaşabilirsiniz.
– Mobeaconn
Otel ve alışveriş merkezi dikeyini hedefleyen Mobeaconn; çoğu beacon firması gibi kullanıcıya doğru zamanda ve doğru yerde, doğru bilgiyi sunmayı hedefliyor.
– Pointr
İç mekan konumlandırma ve bunun analizi/raporlanması üzerine faaliyet gösteren Pointr; faaliyetlerini Londra, İstanbul ve Dubai üzerinden sürdürmektedir.
– DerivaLabs
Pointr gibi iç mekan analizi ve raporlanmasına yönelik çalışmalar yapan DerivaLabs, İstanbul’da faaliyetlerini sürdürmektedir.
– Poi
YGA Ventures’ın bir girişimi olan Poi(Places of Interest), hem üretim hem de analiz tarafında hizmet veriyor.
– Indoorpin
İnfonomi Teknoloji’nin geliştirdiği indoorpin, iBeacon yönetimini, kat planı analitikleri ile birlikte veri analitiklerini kolay entegre edilebilir hazır bir platform olarak sunmaktadır.
– Pathplug
Odak noktası ibeacon cihazlarıyla interaktif pazarlama senaryoları ve uygulamalar geliştirmek olan PathPlug, Kadiköy’de bulunan ofisinde iBeacon teknolojisini denemek isteyen ama elinde cihaz bulunmayan kişilere de kapılarını açıyor.
– Indoora
SUCOOL girişimi olan Indoora, iç mekan konumlandırma ve analitiği üzerine hizmet veriyor.
– Pushmote
Techstars programına Türkiye’den kabul edilen ilk girişim olan Pushmote, mikro konum tabanlı analitik veriler sunuyor. Bu veriler de pazarlama senaryolarının kolayca kurgulanmasını sağlıyor.
Sürekli güncelleyeceğimiz bu yazıda; sizin de eklemek istedikleriniz olursa bizimle levent@teknolo.com adresinden paylaşabilirsiniz.